Att främja växtbaserad kost innebär att främja växtodling

14.07.2025 | av Schweizer Bauernverband (SBV)

Uhr Lästid : 4 minuter


Schweizer Bauernverband (SBV)

14.07.2025, Växtbaserad kost är ett trendord. Politik, myndigheter, vetenskap och delar av samhället vill ha mer växtbaserad mat på tallriken. Men tr de höga förväntningarna händer just nu matsen: skördar och odlingsarealer minskar. Orsakerna till detta är många. Till stor del handlar det om ogynnsamma ramvillkor som skulle kunna förändras. Dessa inkluderar gränsskydd, lösningar för kulturernas skydd, en pragmatisk rumsplanering samt en värdekedja som följer med hela vägen.


Schweiziska Bondförbundet, Bio Suisse och IP Suisse samt även den första bearbetningsnivån oroar sig för utvecklingen av den inhemska växtodlingen. Trots att man ofta talar om att stärka växtbaserad kost, minskar skördar och arealer för åkergrödor. Detta är en ihållande trend, som David Brugger, chef för växtodling på Schweiziska Bondförbundet, visade. Särskilt svårt är det för nya och innovativa grödor som kikärter, quinoa, linser och liknande. Havre för havredrycker eller frukostflingor, durumvete för pasta, ja till och med det klassiska brödsädesslaget, potatis eller raps har det allt svårare. Vid en gemensam presskonferens på Monika och Urs Tellenbachs gård i Pieterlen i kantonen Bern, presenterade de tre organisationerna aktuella problem och möjliga lösningsstrategier.

IP Suisse har länge engagerat sig i hållbart åkerbruk och speciellt också för nya innovativa grödor för mänsklig näring såsom quinoa eller proteinväxter som kikärter. "Vi märker att konkurrensen på pris är stor. Kunderna och slutligen konsumenterna har en begränsad vilja att betala högre priser för våra inhemska produkter," enligt IP Suisse:s verkställande direktör Christoph Eggenschwiler. På grund av trög avsättning har hans organisation avbrutit sitt quinoaprojekt. Quinoa finns fortfarande att köpa i detaljhandeln, men nästan uteslutande importerat.

Den som letar efter quinoa från Schweiz hittar detta i utvalda gårdsbutiker. Till exempel hos Monika och Urs Tellenbach på Breiten- Hof. De producerade tidigare quinoa för IP Suisse, nu odlar de mindre mängder för direktförsäljning. De har fokuserat på specialiteter och proteinväxter för human kost och har här också byggt mycket kunskap och investerat i bearbetning. Deras gård ligger mellan Grenchen och Biel, i ett folkrikt område. "Vi provar mycket och det fungerar inte alltid lika bra", säger gårdsledaren. Odling av nya grödor är förknippad med större osäkerhet, men egen försäljning ger dem mer spelrum vid prissättning. Dessutom har gården flera ben att stå på, med moderkohållning, självplock av jordgubbar och något traditionellt åkerbruk.

Även i ekologiskt jordbruk finns stora utmaningar inom växtodling. "Dessa ligger delvis inom priserna och konkurrenskraften, till exempel när det handlar om havre för havredrycker", förklarade Urs Bändli, president för Bio Suisse. Delvis är odlingen svårare eftersom ekologiska gårdar måste klara sig utan syntetiska växtskydds- eller ogräsmedel. Vissa kulturer kan bara odlas ekologiskt om det är möjligt att lösa de problem som är förknippade med det. "Tack vare en ny planteringsteknik har detta till exempel lyckats med sockerbetan". Ännu mer än det konventionella jordbruket är det ekologiska jordbruket beroende av alternativa lösningar. Men just i rumsplanering är höga hinder som förhindrar goda lösningar, exempelvis när det handlar om nätning av fruktodlingar som skydd mot hagel eller skadedjur.

Jordbruket står inte ensam med dessa problem. "Den första bearbetningsnivån – som vi kvarnar – är beroende av den inhemska odlingen och efterfrågan från kunderna och konsumenterna, för att kunna marknadsföra innovativa eller även klassiska växtodlingsprodukter framgångsrikt," förklarade Regula Beck, VD för Mühle Landshut i Utzensdorf.

Martin Rufer, direktör för Bondförbundet, ser lönsamheten som ett av de största problemen. Den lider av de innovativa grödorna, inte minst på grund av det saknade gränsskyddet. För quinoa, havre, linser, kikärter och andra trendiga livsmedel saknas detta. Motsvarande hög är konkurrenstrycket från importerade produkter. "Om vi inte kan fylla dessa luckor kommer det aldrig att finnas en schweizisk produktion i större stil. Prisskillnaden till importerad vara är för stor," sammanfattar han. IP Suisse:s misslyckade ansträngningar för schweizisk quinoa visar detta tydligt. Den andra stora utmaningen är det stigande odlingsriskerna på grund av klimatförändringarna, men också på grund av de allt större luckorna inom växtskyddet. "Vi behöver lösningar för skydd av kulturer och robusta sorter för att bevara växtodlingen i Schweiz. Och vi behöver priser som inte bara täcker de faktiska produktionskostnaderna utan också tillåter att ekonomiskt hantera ett dåligt år. Inget av detta finns idag."

De schweiziska bondgårdarna, marknadsföringsorganisationer som IP Suisse eller Bio Suisse eller även bearbetningsföretag som kvarnar önskar tillhandahålla mer växtbaserade och innovativa livsmedel till befolkningen. De investerar för att möjliggöra odling i Schweiz och öka efterfrågan. För att detta ska bli mer framgångsrikt i framtiden måste ramvillkoren stämma och värdekedjan måste upp till konsumenterna.


À retenir de cet article: « Att främja växtbaserad kost innebär att främja växtodling »

Schweizer Bauernverband (SBV)

Schweiziska Bondförbundet är paraplyorganisationen för schweiziskt jordbruk.

Organisationen består av representanter från 25 kantonala yrkesorganisationer och olika fackförbund.

Schweiziska Bondförbundets huvudkontor ligger i Brugg.

Som paraplyorganisation för schweiziskt jordbruk utför vi varierande och intressanta uppgifter. Förutom intressebevakning har vi en stor och framgångsrik tjänstesektor.

Källa : Schweizer Bauernverband (SBV), pressmeddelande

Originalartikel på tyska publicerad den: Pflanzenbasierte Ernährung fördern, heisst Pflanzenbau fördern


Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.