GastroSuisse och den Schweiziska Föreningen för Hotellkredit främjar innovativa hotellkoncept

15.10.2025 | av GastroSuisse

Uhr Lästid : 4 minuter


GastroSuisse

15.10.2025, För 10:e gången har GastroSuisse idag tilldelat det mest innovativa hotellkonceptet. Med Hotel Innovations-Award hedrades projektet 'Waldhuus Bellary - Back to the 70s' i Grindelwald BE. Under mottot 'Hållbart företagande & smart sparande - Framgångsstrategier för hotellbranschen' belyste flera topptalare på Innovativa dagen i Lucern trender i hotellbranschen i samband med social förändring.


''Waldhuus visar vad som händer när man kombinerar mod, kreativitet och strategiskt tänkande'', säger Peter Gloor, direktör för Schweiziska Föreningen för Hotellkredit, i sitt lovtal inför cirka 250 gäster i Transportmuseet i Lucern. ''Att vi delar ut detta pris för tionde gången understryker den innovativa kraften och förändringsförmågan hos den schweiziska hotellnäringen'', tillägger Gloor. Priset delades ut i samband med Innovations-Dagen, som GastroSuisse hade bjudit in till. ''Med projektet 'Back to the 70s' har Waldhuus lyckats förvandla ett traditionellt hus till ett modernt, unikt nischboende'', motiverade Gloor beslutet i sjumannajuryn. Särskilt imponerande är den tydliga inriktningen på de ungas behov, både på gäst- och medarbetarsidan. Groove Crew lever upp till ett nytt sätt att arbeta: kreativt, digitalt, medskapande och med glädje i uppgiften.

Vinnande projekt får coaching till ett värde av 15 000 CHF. Pristagare är GastroSuisse och den Schweiziska Föreningen för Hotellkredit. Erkännande fick även de andra två projekten ''Appenberg'' och ''Hotel Jardin'', som tog sig till final och idag fick presentera sina koncept inför de många besökarna på Innovativa dagen på Transportmuseet.

Innovativa dagen hade mottot ''Hållbart företagande & smart sparande - Framgångsstrategier för hotellbranschen''. För första gången hölls breakout-sessioner, där deltagarna fick möjlighet att välja ut två av tre spännande föredrag. Dr. Nina Heim, lektor vid ZHAW, talade om konsten att prissätta rätt inom hotellbranschen. Hon visade utifrån verkliga praktikexempel hur gäster reagerar på olika prisstrategier. Dr. Roland Zegg, ordförande för ibex fairstay klargjorde varför hållbarhet också är ekonomiskt meningsfull och diskuterade med branschrepresentanter om konkreta framgångsmodeller från praktiken. Nico Schefer, Dr. Koch Consultancy, förklarade däremot hur effektiviteten i företaget kan ökas med lean management.

Förutom breakout-sessionerna höll flera topp-talare inspirerande föredrag om hur ekonomisk framgång fungerar i harmoni med hållbart agerande. Christine Schäfer, senior forskare vid GDI, presenterade sin nya studie ''Decoding Food Culture: Hur innovationer blir traditioner''. Där avkodar Schäfer matkulturen och visar regionala skillnader. Matjournalisten och AI-experten Patrik Zbinden visade hur AI omformar vardagen inom hotell- och restaurangsektorn. Hans fokus ligger på automatiserad receptutveckling, förutseende lagerförvaltning samt AI-stödda processer inom service och gästhantering. Som avslutning berättade Nico Franzoni och Noah Bachofen anekdoter från deras Culinary Grand Tour genom Schweiz.

Innovativa dagen ägde idag för sista gången rum i denna form efter 17 år, för att skapa utrymme för nya saker. ''Efter den framgångsrika starten av samarbetet med HotellerieSuisse i år intensifierar vi vårt partnerskap på den kommande Hospitality Summit 2026'', förklarar Bruno Lustenberger, styrelseledamot GastroSuisse.

Vinnande projekt Waldhuus Bellary i Grindelwald blir med konceptet 'Back to the 70s' ett trendigt boende för unga och ung i sinnet gäster. 25 rum i 70-talsstil, en bar och lounge samt en stor trädgård skapar en avkopplande atmosfär med utsikt mot Eiger. Befintliga möbler och inredningar som plattor i badrummen renoveras omsorgsfullt och integreras i den nya retrodesignen - ett klart engagemang för resursbevarande. Konceptet kompletteras med digitala tjänster: incheckning, betalning och rumsåtkomst sker med smartphone. Så uppstår ett hållbart erbjudande, som binder samman design, teknik och upplevelse.

Jury Hotel Innovations-Award

Hans R. Amrein, delägare & chefredaktör Hotel Inside

Margrith Blum, chef turism Schweiziska Bergshjälpen

Peter Gloor, direktör Schweiziska Föreningen för Hotellkredit

Beat Imhof, ordförande GastroSuisse

Christian Laesser, professor vid Universitetet i St. Gallen

Nicoletta Müller, ägare rådgivningsföretag Innovation, Sales & Marketing GmbH

Martin Nydegger, direktör Schweiz Turism

Organisation Hotel Innovations-Award

Schweiziska Föreningen för Hotellkredit

GastroSuisse

Partner Hotel Innovations-Award

Schweiziska Bergshjälpen

GastroJournal

Hotel Inside

Presskontakt:

GastroSuisse, Kommunikation

Telefon 044 377 53 53

communication@gastrosuisse.ch


À retenir de cet article: « GastroSuisse och den Schweiziska Föreningen för Hotellkredit främjar innovativa hotellkoncept »

GastroSuisse

GastroSuisse är föreningen för hotell och restauranger i Schweiz. Vi representerar hotellbranschens intressen, främjar branschens image, engagerar oss för yrkesutbildning och kvalitet. Med framtidsinriktade produkter och tjänster stödjer vi branschen i dess utveckling.

Nästan 20 000 medlemmar, däribland cirka 2500 hotell, organiserade i 26 kantonala förbund och fem fackgrupper, gör oss till Schweiz största förening för arbetsgivare inom hotellbranschen.

Våra medlemmar drar nytta av ett omfattande nätverk, exklusiva fördelar samt värdefull information som hjälper dem att agera framgångsrikt och anpassa sig till ständigt föränderliga marknadsförhållanden. Dessutom arbetar vi för att främja den schweiziska restaurangkulturen och stärka branschens konkurrenskraft nationellt och internationellt.

Källa : GastroSuisse, pressmeddelande

Originalartikel på tyska publicerad den: GastroSuisse und die Schweizerische Gesellschaft für Hotelkredit fördern innovative Hotel-Konzepte


Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.