Lansering av 'reUse Wednesday' i Bern: Veckodag för återanvändningslösningar

31.10.2025 | av reCIRCLE

Uhr Lästid : 3 minuter


reCIRCLE

31.10.2025, Den 5 november startar 'reUSE Wednesday' på Berns Wow Momo Take-Away: Ett pilotprojekt av reCIRCLE inom EU-forskningsprojektet STOPP visar hur återanvändning i take-away-sektorn kan bli den nya normen. Med visionen att göra onsdagen till en återanvändningsdag i hela Schweiz kommer ämnet att testas under fyra onsdagar - ett banbrytande steg för att minska engångsförpackningar och plastavfall inom gastronomin.


Återanvändning mer synlig i vardagen.

Syftet med 'reUSE Wednesday' är att öka medvetenheten hos kunderna om fördelarna med och enkelheten i återanvändning. Under 'reUSE Wednesday' görs återanvändning särskilt synlig i restaurangen. Enligt Ursina Haslebacher: 'Piloten ska visa om denna ökade synlighet leder till att fler kunder väljer återanvändning - och om effekten håller i sig även efteråt. De som hämtar sin mat på 'Wow Momo' uppmanas att medvetet välja bort engångsförpackningar och därmed ge ett tecken för en hållbar och cirkulär framtid.' Nyima Petsang, ägaren av 'Wow Momo', förklarar: 'Mitt mål är att minst 60 procent av mina rätter ska serveras i återanvändningsbara behållare, vilket skulle vara dubbelt så många som idag. Jag deltar i detta projekt eftersom jag bryr mig om miljön och är övertygad om att vi tillsammans kan skapa hållbara förändringar.'

Framför restaurangen och på sociala medier kommer det att annonseras aktivt om kampanjdagen. Med hjälp av uppseendeväckande affischer, digitala skärmar och informativa inlägg står återanvändning i centrum som ett enkelt och lämpligt alternativ i vardagen. Deltagande restauranger får stöd i form av omfattande kommunikationsmaterial från reCIRCLE för att effektivt informera sina gäster om kampanjen.

'Med reUSE Wednesday vill vi visa att det hållbara agerandet inte är en meransträngning, utan att det kan bli en enkel del av det dagliga livet,' förklarar Ursina Haslebacher, projektledare på reCIRCLE. 'När återanvändning blir norm, sker verklig förändring i tänkandet, agerandet och till slut i samhället. Vår vision är att 'reuse Wednesday' i framtiden blir en veckovis återkommande återanvändningsdag och skapar en rörelse av det,' fortsätter Haslebacher.

En del av ett europeiskt forskningsprojekt.

Pilotprojektet i Bern är en del av EU-forskningsprojektet STOPP (Strategies to Prevent and Reduce Plastic Packaging Pollution from the Food System), som syftar till att dramatiskt minska plastavfallet inom livsmedelssektorn. Nya affärsmodeller, teknologiska innovationer och förändrade konsumtionsbeteenden är kärnan i initiativet. reCIRCLE bidrar som schweizisk partner i projektet med sin omfattande erfarenhet av återanvändningssystem och testar praktiknära lösningar med gastronomiföretag. 'Schweiz har enorm potential att etablera återanvändning inom take-away- sektorn. Bern erbjuder med sin medvetenhet om hållbarhet och ett växande nätverk av engagerade restauranger den idealiska grunden för en framgångsrik start,' framhåller Haslebacher.

Framtidsutsikt

'reUSE Wednesday' kommer i framtiden att genomföras regelbundet med olika restauranger i olika städer. Intresserade gastronomiföretag kan kontakta reCIRCLE för att bli en del av denna rörelse. På lång sikt avser initiativet att expandera till en nationell 'reUSE Wednesday' i hela Schweiz.

Anmärkningar till redaktionen:

* Anmärkning: Engångsförpackningar kommer fortfarande att finnas tillgängliga, men återanvändbara förpackningar kommer att delas ut som standard och kunderna måste aktivt välja bort dem om de föredrar engångsförpackningar. Standarden kommer alltså att vändas.

Webbplats: www.recircle.ch

För ytterligare information:
Ursina Haslebacher
Projektledare reCIRCLE AG
Greyerzstrasse 70
CH- 3013 Bern
Tel.: +41 31 352 82 82
E-post: ursina.haslebacher@recircle.ch

Mediekontakt
Esther Beck
ESTHER BECK PR
Telefon +41 31 961 50 14
contact@estherbeck.ch
www.estherbeck.ch


À retenir de cet article: « Lansering av 'reUse Wednesday' i Bern: Veckodag för återanvändningslösningar »

reCIRCLE

Vi är alla reCIRCLEr, eftersom framtiden angår oss alla!

Vår gemensamma vision? Ett återanvändningssystem från Genève till St. Gallen, från Basel till Bellinzona - Ett kulturövergripande system för restauranger, trattorior eller brasserier med take-away mat. För mer matnjutning. För mindre resursförbrukning och nerskräpning.

Vårt kontor ligger i Innovationsdorf i Bern. Vi njuter nästan dagligen själva av den läckra take-away-kulturen - naturligtvis i reBOX.

Källa : reCIRCLE, pressmeddelande

Originalartikel på tyska publicerad den: Lancierung des «reUse Wednesday» in Bern: Wöchentlicher Aktionstag für Mehrweglösungen


Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.