I ekonomiskt spända tider har det skett en handskakning mellan GAV-avtalsparterna på Schweizer Zucker AG. Den 2 september i Frauenfeld och dagen därpå i Aarberg godkände de anställda på Schweizer Zucker AG det reviderade kollektivavtalet. Efter flera förhandlingsrundor kunde parterna enas om olika förändringar som också beaktar medarbetarnas önskemål.
Bra lösningar trots svår omgivning Den schweiziska industrin är under press. Förutom oförutsebara tullstrategier påverkar även geopolitiska oroligheter marknaden. Inom sockersektorn visar detta sig i historiskt låga priser, vilket signifikant påverkar lönsamheten för varje sockerfabrik. Trots dessa omständigheter kunde goda lösningar hittas i förhandlingarna, som t.ex. reglering av betald omklädningstid och skiftöverföring, vilket har varit en långvarig fråga för de anställda.
Tillfredsställande för båda sidor Den framgångsrika avslutningen välkomnas av fackunionen Unia och inköpsförbundet Bern. ”Förhandlingarna genomfördes på lika villkor och goda lösningar kunde nås kring omklädningstid, skiftöverlämning och pauser, vilka kommer att påverka de anställda positivt”, säger Corinne Schärer, branschledare för livsmedelsindustrin på Unia. Även på Schweizer Zucker AG:s sida är man nöjd. ”Vi kunde genomföra olika justeringar och anpassa riktlinjerna till aktuell tid. Med diverse kompromisser står vi för rättvisa arbetsvillkor och förblir därmed en ansvarsfull arbetsgivare i Ostschweiz och Berns jordbruksländer”, säger vd Oliver Nussli efter godkännandet blev känt.
Information för
mediapersoner
Raphael Wild, Kommunikation, Schweizer Zucker AG
Telefon: 079 622 18 65
Corinne Schärer, Unia
Telefon: 079 219 94 20
Andrea Frost-Hirschi, Inköpsförbundet Bern
Telefon: 079 211 22 69
Schweizer Zucker AG
Sucre Suisse SA
Radelfingenstrasse 30
Postfach
CH-3270 Aarberg
T +41 (0)32 391 62 00
Oberwiesenstrasse 101
Postfach
CH-8502 Frauenfeld
T +41 (0)52 724 74 00
info@zucker.ch
www.zucker.ch
www.sucre.ch
Zuckerfabriken Aarberg und Frauenfeld AG (ZAF) är det enda företaget i Schweiz som bearbetar sockerbetor och förser den schweiziska marknaden med socker och de biprodukter som uppstår. ZAF intar härigenom en marknadsledande ställning vad gäller mängd, kvalitet och leveransberedskap. En utvidgning av aktiviteter till relaterade områden eftersträvas.
Våra produkter uppfyller de höga kraven på livsmedelssäkerhet inom den livsmedelsindustri som tillverkas i Schweiz. Vi lägger särskild vikt vid kontinuerlig förbättring av våra processer och produkter. Tillförlitliga certifierade produktionsstandarder och spårbarheten hos våra produkter stödjer oss i hög grad.
Hela produktionskedjan för att framställa schweiziskt socker är inriktad på ekologiska aspekter. Sockerbetsodlingen följer en reglerad sund växelbruk. Vid produktionsprocesserna minimeras energiförbrukningen och utsläppen, och driftmaterialen återanvänds i miljövänliga kretslopp.
Källa : Schweizer Zucker AG, pressmeddelande
Originalartikel på tyska publicerad den: Schweizer Zucker AG mit erfolgreichen GAV-Verhandlungen
Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.