Schweiziska livsmedel: Utskjutna allt tidigare

18.07.2025 | av Schweiziska Böndernas Förbund (SBV)

Uhr Lästid : 2 minuter


Schweiziska Böndernas Förbund (SBV)

18.07.2025, Eftersom den inhemska försörjningen minskar, inträffar Schweiziska "Food Overshoot Day" allt tidigare. Under tiden producerar det inhemska jordbruket fortfarande ungefär hälften av livsmedelsbehovet. Från och med imorgon fylls våra tallrikar därför statistiskt sett enbart med importer för resten av året. Deras produktion och transport belastar jorden mer.


Det schweiziska jordbruket producerar fortfarande ungefär hälften av den mat som den inhemska befolkningen behöver (bruttoförsörjningsgrad). Under de senaste åren har denna siffra stadigt minskat. Under tiden är den så kallade "Food Overshoot Day" den 17 juli. Det är den dag då, statistiskt sett, den inhemska försörjningen tar slut. Från och med nu är den schweiziska befolkningen beroende av importerade livsmedel för resten av året för att uppfylla sitt behov. Därmed hör Schweiz till de största nettoimportörerna i världen. Tyskland till exempel, kan försörja sig med en självförsörjningsgrad på 88% till den 1 november med egenproducerad mat. Frankrikes jordbruk producerar tillräckligt med livsmedel för att helt försörja den egna befolkningen.

De globala produktionsytorna är knappa. Detta beror dels på att de globala jordbruksytorna minskar på grund av överbyggnad, erosion, saltning och vattenbrist. Å andra sidan ökar befolkningen fortfarande och därmed ökar också behovet av mat. Det behövs bara få störningar, till exempel genom extrema väderhändelser eller krigiska konflikter, för att den tillräckliga försörjningen inte längre ska kunna garanteras. Cirka 733 miljoner människor världen över är redan idag drabbade av hunger. Det motsvarar cirka 9% av världsbefolkningen.

Den utländska livsmedelsproduktionen är förknippad med en större ekologisk belastning än den inhemska. En rapport från Bundesamt für Umwelt konstaterar att mer än två tredjedelar av Schweiz konsumtionsrelaterade ekologiska fotavtryck faller utomlands. Ju mindre mat vi producerar internt, desto mer är de naturliga resurserna belastade. Skyddet av de egna produktionsytorna och det inhemska jordbruket är följaktligen inte bara viktigt för livsmedelssäkerheten, utan också för miljön.

Förfrågningar: Sandra Helfenstein Presstalesperson SBV Mobil 079 826 89 75


À retenir de cet article: « Schweiziska livsmedel: Utskjutna allt tidigare »

Schweiziska Böndernas Förbund (SBV)

Schweiziska Böndernas Förbund är paraplyorganisationen för det schweiziska jordbruket. Förbundet består av representanter från 25 kantonala yrkesorganisationer och diverse specialförbund.

Huvudkontoret för Schweiziska Böndernas Förbund ligger i Brugg.

Som paraplyorganisation för det schweiziska jordbruket tar vi oss an mångsidiga och intressanta uppgifter. Förutom intresseföreträdande har vi en stor och framgångsrik tjänstesektor.

Källa : Schweiziska Böndernas Förbund (SBV), pressmeddelande

Originalartikel på tyska publicerad den: Schweizer Lebensmittel: Immer früher ausgeschossen


Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.