I samband med Hospitality Summit 2025 tilldelades boutiquehotellet Seidenhof ibex fairstay platinum i kategorin 'Bästa helhetsprestation'. Denna specialutmärkelse delas ut av hållbarhetsmärket ibex fairstay. Den ledande kvalitetsstämpeln står för särskilt hållbara boendeanläggningar i Schweiz. 'Ingen annan verksamhet har under det aktuella certifieringsåret nått lika hög totalpoäng som vi,' gläds Matthias Ramer, VD för boutiquehotellet Seidenhof. 'Det visar att vi har vidtagit effektiva åtgärder. Samtidigt erkänns den fantastiska prestationen av vårt team, som aktivt vill medverka till en hållbarare framtid.'
Ambitiösa hållbarhetsmål skapar förpliktelse
Att Sorell Hotels & Restaurants kan lyckas med sina hållbarhetscertifieringar beror också på deras tillhörighet till kooperativet ZFV-företagen. 'ZFV satsar på en tydlig hållbarhetsstrategi och ambitiösa hållbarhetsmål för hela företaget,' förklarar Nicole Thurnherr, ställföreträdande COO för hotell på Sorell och betonar: 'Alla 15 hus drar nytta av tydliga processer och strukturer. Ibex fairstay-utmärkelsen motiverar oss att vidareutveckla befintliga standarder, testa nya lösningar och erbjuda våra gäster hållbara vistelser med verkligt mervärde.'
Hållbarhet för alla Sorell Hotels & Restaurants externt certifierad
'Sorell visar med sitt systematiska och teamorienterade angreppssätt imponerande hur en holistisk hållbarhet kan implementeras i den schweiziska hotellbranschen. Och detta på hög nivå och med entusiasm från alla deltagande,' berömmer Anita Gschwind, metodikexpert vid ibex fairstay, Sorell-gruppens prestation. Certifieringen av ibex fairstay sker efter en oberoende, extern validering av hållbarhetsengagemanget. Efter att det nyrenoverade boutiquehotellet Speer i Rapperswil framgångsrikt slutfört den 2024 initierade certifieringsprocessen med ibex fairstay, är totalt fjorton av femton Sorell-hotell ibex fairstay och därmed med Swisstainable Level III – ledande certifierade. Undantaget är hotellet Rigiblick i Zürich, där man på grund av det låga antalet rum har avstått från en ibex fairstay-certifiering. Det bär istället etiketten Swisstainable Level II – engagerad.
Hållbarhet med system – inom alla dimensioner
Sorell Hotels & Restaurants satsar på en holistisk hållbarhetsstrategi. Både på verksamhetsnivå och i de anställdas vardag främjas hållbarhet. Särskilda hållbarhetsteam bestående av anställda inom områdena städning, reception samt mat & dryck har i varje hus säkerställt att hållbarhetscertifieringarna uppnås. I workshops har de anställda gjort medvetna om hållbarhetsfrågor inom dimensionerna ekologi, socialt och ekonomiskt. Med konkreta åtgärder har bland annat klimatutsläppen minskats inom de olika områdena. Vid frukostbuffén har till exempel utbudet av veganska produkter utökats och på menyn erbjuder Sorell inte längre premiumkött eller frukt och grönt som transporterats med flygplan. Sedan förra året har frukostgästerna i de flesta Sorell-hotell och restauranger fått möjligheten att beställa pålägg eller fiskbrickor. Denna åtgärd har mätbart minskat konsumtionen av animaliska produkter och matsvinn från buffén.
Klimatskydd som måste
Kooperativet ZFV-företag har åtagit sig vetenskapsbaserade mål enligt Science Based Targets Initiative (SBTi), vilket innebär att reducera växthusgasutsläppen tillräckligt för att bidra till att uppfylla 1,5-gradersmålet. Dessa mål gäller alla ZFV-företag och därmed också för Sorell. Vid de hotellfastigheter som använder naturgas som värmekälla har en del ersatts med biogas. Dessa och andra åtgärder bidrog till att reducera växthusgasutsläppen vid Sorell med 24% (2023 jämfört med 2019). Även vid ombyggnaden av boutiquehotellet Speer genomfördes flera åtgärder som gynnar klimatet och miljön. Till exempel förnyades klimatanläggningarna med energieffektivare enheter och endast naturliga material användes istället för kompositmaterial. De snickarbeten som skruvades istället för att limmas möjliggör i framtiden en kontrollerad demontering. Involveringen av lokala tjänsteleverantörer och leverantörer är en självklarhet. Fastigheten planeras även att på medellång sikt anslutas till fjärrvärmenätet. Redan idag använder alla Sorell-hotell 100% förnybar vattenkraft.
Anrik arbetsgivare
Sorell lever gästvänlighet inte bara gentemot sina gäster, utan också i hur man behandlar varandra: Som arbetsgivare utmärker sig hotellgruppen, som hör till ZFV-företagen, genom rättvisa arbetsvillkor och transparenta löner. Sedan 2022 är minimilönen 4 000 CHF, cirka 8 procent över det minimum på 3 706 CHF som anges i L-GAV (status 2025). Sedan i år drar alla medarbetare, oavsett funktion, direkt nytta av företagets gemensamma framgång. För de operativa medarbetarna har dessutom avdraget för kost blivit avskaffat. Sorell och ZFV kombinerar bottna-upp-initiativ med tydliga mål (OKR) och skapar därmed en ram där delaktighet är möjlig liksom vägledning. Utöver den specifika främjandet av unga medarbetare och ett brett utbildningsutbud, engagerar sig Sorell och ZFV för integrering av personer med särskilda behov och olika kulturella bakgrunder. Dessa åtgärder står för rättvisa och ett samarbete på lika villkor.
ZFV-företagen är ett av de största schweiziska hotell-, gastronomi- och bageriföretagen. Våra drygt 2 800 medarbetare är värdar på cirka 200 verksamheter. Vi driver både stadshotell och fritidshotell samt trend- och utflyktsrestauranger.
På företag, skolor och andra institutioner driver ZFV kafeterior, matsalar och personalrestauranger. Dessutom företaget en kompetent cateringpartner för arenor, mässor, flygplatser och evenemangsarrangörer. Våra kunder gläder vi även med hembakade bakverk och konditorispecialiteter.
Källa : Genossenschaft ZFV-Unternehmungen, pressmeddelande
Originalartikel på tyska publicerad den: Die Sorell Hotels & Restaurants überzeugen mit ausgezeichneter Nachhaltigkeitsleistung
Automatisk översättning från tyska med stöd av artificiell intelligens. Innehållet har granskats för svenskspråkiga läsare. Endast originaltexten i pressmeddelandet är juridiskt bindande.